top of page

TİYATRO SPORU

Sadece taslağı önceden kararlaştırılmış olan, önceden yazılmış metne dayanmayan tiyatro türüne doğaçlama tiyatrosu denir. Tiyatro Sporu ise ABD ve Avrupa 'da, Theatresports ismi ile, alternatif oyun mekânlarında seyircilere sunulan "Modern Doğaçlama Tiyatro" ya ait bir gösteri türüdür.  Tiyatro Sporu, oyuncuların takımlara ayrılıp birbirleri ile "müsabaka" etmesi mantığına dayanır. Bir birbirinden farklı turlar (round) doğaçlama olarak oynanır. Her turun kendine özgü önceden belirlenmiş kuralları vardır.

Türkiye'de İlk kez 2002 yılında Mahşer-i Cümbüş tiyatro topluluğu tarafından sahnelenmiştir. Geniş kitlelerce sevilen gösteri binin üzerinde temsil yapmıştır.

 

Tiyatro Sporu gösterisi, oyuncuların iki takıma ayrılması ile başlar. Takımlar seyircilerden alınan çıkış noktalarıyla “shortform” adı verilen kısa turlar oynayarak birbirleri ile müsabaka ederler. Her turun çıkış noktasını seyirciler belirler ve oyunun sonunda izledikleri oyunlara puan verirler ve gösterinin sonunda bu puanlar toplanır. Bu yanıyla gösteri “interaktif” bir hale gelir. Ortaya bir galip ve bir mağlup çıkar ya da her iki takımın da puanları eşitse gösteri beraberlikle sonuçlanır.

Bu doğaçlama gösteride kendiliğinden (spontane) düşünme ve canlandırma, yanılsamayı kırma, kara mizah, ironi gibi unsurlar esastır. Önceden yazılmış ya da çalışılmış herhangi bir metin yoktur. Özel bir kostüm olmadan oyuncular gündelik kıyafetleri ile sahnede yer alırlar. Çıplak sahne oyuncunun ve seyircinin hayal gücü ile şekillenir.

“Tiyatro Sporu” gösterisinde Seyirci oyuncudan kopuk, karanlık salonda görünmez silüetler değil oyuncunun her an dokunabildiği, hissettiği ve onun gücünden yararlandığı sahne arkadaşıdır. Tiyatro Sporu gösterisi seyirciyle birlikte bir “oyun” un oluşturulmasını sağlar.

Bir “Tiyatro Sporu” gösterisi asla tekrar etmez. Her şey o anda ve orada olur. Her şey o oyuna ve o seyirciye özeldir. Bu sebeple her oyun birbirinden farklıdır.

Kart Turu
4'lü Dönme

Salon dışına çıkan 2 yarışmacı için, seyircilerden çeşitli cümleler alınır ve kağıtlara yazılır. Cümleleri bilmeyen yarışmacılar, adları söylendiği zaman kağıtlarda okudukları cümleleri, doğaçlamaya dahil ederler.

4 kişinin bir kare oluşturacak şekilde sahneye yerleşmelerinden sonra kare döndükçe öndeki her bir çiftin seyirciden farklı yönelimler alarak başlar ve oyun hakemi her düdük çaldığında karenin döndüğü ve oyunun öndeki çiftin yöneliminde devam eder.

© 2018 by ARTOYUN.
 

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • White Google+ Icon
bottom of page